Strona główna Przewodnik po stronie Rejestracja i logowanie Nasza społeczność Terminarz Muskie.pl Pliki do zaladowania Noty prawne Pytania i odpowiedzi Wyszukaj w muskie.pl Adresy, nazwiska, kontakt
 
Wędkarstwo Podysdkutuj o wędkarstwie Galeria Fotograficzna dla wędkarzy Wędkarskie pamiętniki Sklep wędkarski Muskie Internet wędkarski
 
 
Rady dla nowicjuszy Wędkarstwo spławikowe Wędkarstwo gruntowe
Wędkarstwo spinningowe Wędkarstwo muchowe Wędkarstwo podlodowe
Ryby spokojnego żeru Ryby drapieżne Ryby krainy pstrąga
Przewodnik po łowiskach Porady taktyczne Fortele i tricki
Warszatat wędkarski Przynęty narozmaitsze Sprzęt i wyposażenie
Wędkarskie reportaże Publicystyka wędkarska Nasze próby literackie
Najnowsze informacje Impresy wędkarskie Strony reklamowe w Muskie.Pl
 
Jak ożywić czerwone robaki Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
Autor: Jacek Jóźwiak   
Jak poprawić jędrność, ruchliwość, zapach - czyli reanimacja i apetyzacja dżdżownic. Dodaj im skrzydeł! Fortele

Ruchliwość czerwonych robaków jest istotna w każdej porze roku, jednak wczesną wiosną i podczas jesiennych ochłodzeń pożądana jest szczególnie. Ryby chętniej przyglądają się wędkarskiej przynęcie, jeśli nie wisi ona smętnie na haczyku.

Można znacznie poprawić jędrność, apetyczność i ruchliwość dżdżownic, "przecierając" kupione lub wykopane robaki w drobnym wilgotnym piasku z dodatkiem odrobiny oleju jadalnego. Najlepiej słonecznikowego - ten zapach jest przez ryby uwielbiany i wabi dodatkowo.

To przetarcie może się też odbyć w nieco grubszym, rzecznym piachu, a nawet bardzo drobnym żwirku, istotne byle takie "przecieranie nie trwało zbyt długo - ot, 6 do 12 godzin.

Przed wyjściem nad wodę warto do pudełka z robakami dodać fusy z wypitej na śniadanie kawy; jeśli ktoś lubi neskę, to może łyżeczkę wsypać bezpośrednio do piachu. Jak się okazuje, kofeina działa nie tylko na układ nerwowy zaspanego wędkarza, także prymitywne pierścienice po kawie są bardziej ruchliwe i dłużej żyją na haku. Koniec

 
Teksty Jacka Jóźwiaka za zgodą autora..
Copyright Muskie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.